söndag 5 oktober 2014

Kapitel 8. Energi. Växthuseffekten

Vad är växthuseffekten? På vilket sätt är den bra för oss? Var finns det växthuseffekt? Detta är frågor som vi ska svara på här.

Om det nu är så att all energi från solen till slut omvandlas till värmeenergi, borde det inte bli varmare och varmare på jorden då? Jo, det hade det blivit men som tur är så strålar värmen ut i rymden igen. Därför blir det inte varmare på jorden.

Luften i jordens atmosfär består av en blandning av olika gaser. Den består av mest kväve och syre men också lite koldioxid, vattenånga, ozon och metangas. Dessa gaser är väldigt genomskinliga så ljusenergin från solen passerar atmosfären och omvandlas till olika energiformer vid marken för att till sist omvandlas till värmeenergi.

Den mesta av värmen strålar sedan bort från jorden. Några av gaserna i luften tar upp en del av värmeenergin. Atmosfären värms upp och vi får ett varmt och jämnt klimat på jorden. Lagom varmt för att liv ska finnas.

Atmosfären fungerar som ett växthus som släpper igenom solljus men stänger inne värmen. Har du varit inne i ett växthus någon gång? Jordens atmosfär skapar det vi kallar växthuseffekten.

Så här fungerar växthuseffekten.
Bild hämtad från:
www.sj.se

Gaserna i luften som håller kvar värmen är främst koldioxid, vattenånga och metan. Dessa gaser kallas för växthusgaser.

Växthuseffekten är alltså bra för oss för om den inte hade funnits, hade jorden blivit för kall för att liv ska kunna finnas.

När vi bränner fossila bränslen som bensin, olja kol och naturgas, frigörs mer växthusgaser i atmosfären. När växthusgaserna ökar, ökar också växthuseffekten och mer värme stannar kvar på jorden. Det blir alltså varmare. Då får vi en förstärkt växthuseffekt. Vi får även en förstärkt växthuseffekt av att skövla skog. Träden tar ju upp koldioxid, som är en växthusgas. Om det finns färre träd kvar så kan inte lika mycket koldioxid tas upp. Det ändrar klimatet på jorden och då ändras villkoren för liv.

Den förstärkta växthuseffekten är den största orsaken till den globala uppvärmninen.
Den globala uppvärmningen kan leda till fler översvämningar.
Bild hämtad från:
www.energikunskap.se

Hur är det med andra planeter än jorden? Har de också växthuseffekt? Ja, det har de, om de har växthusgaser.

På Venus är atmosfären över 90 gånger tätare än vad den är på jorden. Atmosfären på Venus består nästan bara av koldioxid, som ju är en växthusgas. Därför har Venus en väldigt stark växthuseffekt. Utan atmosfär hade det varit cirka 50 grader varmt på Venus. Med atmosfären så höjer växthuseffekten temperaturen till över 400 grader.

Venus
Bild hämtad från:
astronomy.wonderhowto.com

På Mars är atmosfären bara en hundradel så tät som på jorden. Men Mars har nästan bara koldioxid i sin atmosfär. Det gör att Mars får en stark växthuseffekt men inte lika stark som på Venus. Temperaturen på Mars är 5 gånger högre än den hade varit om Mars hade saknat atmosfär.


Mars
Bild hämtad från:
astronomy.wonderhowto.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar